In het Rijks

Middeleeuwen en renaissance: de vroegste gravure

Episode Summary

De vroegste gravure in Europa werd in de 15de eeuw niet door een prentkunstenaar gemaakt, maar ontstond in de werkplaats van een zilversmid. Zij waren immers al gewend om te snijden in metaal. Het afdrukken van de afbeeldingen op papier was slechts een kleine stap. Een nieuwe Europese kunstvorm was geboren en het markeerde het begin van het reproduceerbare beeld zoals we dat nu kennen. In deze aflevering spreekt Janine Abbring met senior conservator prentkunst Huigen Leeflang over de vroegste gravure uit de Rijkscollectie, een icoon uit de media-geschiedenis. Wil je weten hoe deze vroege gravure eruitziet? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast.

Episode Notes

De vroegste gravure in Europa werd in de 15de eeuw niet door een prentkunstenaar gemaakt, maar ontstond in de werkplaats van een zilversmid. Zij waren immers al gewend om te snijden in metaal. Het afdrukken van de afbeeldingen op papier was slechts een kleine stap. Een nieuwe Europese kunstvorm was geboren en het markeerde het begin van het reproduceerbare beeld zoals we dat nu kennen.  

In deze aflevering spreekt Janine Abbring met senior conservator prentkunst Huigen Leeflang over de vroegste gravure uit de Rijkscollectie, een icoon uit de media-geschiedenis.  

 

Wil je weten hoe deze vroege gravure eruitziet? Ga dan naar rijksmuseum.nl/podcast.