In het Rijks

Rineke Dijkstra - Night Watching

Episode Summary

Fotograaf en beeldend kunstenaar Rineke Dijkstra werd door het Rijksmuseum gevraagd om een werk te maken dat was verbonden met de Nachtwacht van Rembrandt. Best ingewikkeld, vertelt ze in dit interview met Hadassah de Boer. Het was namelijk niet Dijkstra's lievelingsschilderij.

Episode Notes

Deze aflevering van 'In het Rijks' sluit aan bij Night Watching, de filminstallatie die Rineke Dijkstra maakte op uitnodiging van het Rijksmuseum ter gelegenheid van het Jaar van Rembrandt. Het drieluik toont 14 groepen die reageren op de Nachtwacht, en op elkaar. Hadassah de Boer praat met Rineke over hoe ze haar ambitieuze idee in de praktijk heeft gebracht. Hoe vond ze de juiste gezelschappen? Wat wil ze met het werk zeggen? En wat is het verschil in de manier waarop accountants en kunstenaars in spe naar het iconische werk van Rembrandt kijken?

Rineke Dijkstra: Night Watching is tot en met 3 december 2019 in het Rijksmuseum, op de Eregalerij, te bekijken. Meer informatie over de tentoonstelling, bekijk dan: https://www.rijksmuseum.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/rineke-dijkstra-night-watching]