In het Rijks

17de eeuw: zelfportret van Gregor van der Schardt

Episode Summary

Kunstenaars maken zelfportretten, dat is op zich geen nieuws. Maar hoe maak je een zelfportret in beschilderde witte klei, als je niet weet hoe je kruin eruitziet? De beeldhouwer Gregor van der Schardt deed precies dat in een zelfportret van ongeveer 23 centimeter hoog. Een levensecht beeld, maar dan half zo klein. Janine Abbring praat in deze aflevering met senior conservator beeldhouwkunst over de vindingrijkheid van Van der Schardt, hoe hij zijn gelijkenis wist te vatten en wat dit beeld heeft betekend voor kunstenaars van latere generaties. Wil je meer informatie? Ga naar Rijksmuseum.nl/podcast

Episode Notes

Kunstenaars maken zelfportretten, dat is op zich geen nieuws. Maar hoe maak je een zelfportret in beschilderde witte klei, als je niet weet hoe je kruin eruitziet? De beeldhouwer Gregor van der Schardt deed precies dat in een zelfportret van ongeveer 23 centimeter hoog. Een levensecht beeld, maar dan half zo klein. 

Janine Abbring praat in deze aflevering met senior conservator beeldhouwkunst over de vindingrijkheid van Van der Schardt, hoe hij zijn gelijkenis wist te vatten en wat dit beeld heeft betekend voor kunstenaars van latere generaties.   

Wil je meer informatie? Ga naar Rijksmuseum.nl/podcast