In het Rijksmuseum

17de eeuw: mutsen van walvisvaarders

Episode Summary

Janine Abbring praat met junior conservator Marion Anker over wollen mutsen van walvisvaarders en traankokers uit de 17de eeuw. Ze zijn gevonden op Spitsbergen door archeologen die de graven van 185 Nederlandse mannen onderzochten. Veel skeletten hadden hun mutsen nog op. En een paar van die mutsen staan nu in een vitrine in het Rijksmuseum. Wie waren de mannen die ze droegen? Wat maakt deze mutsen zo bijzonder? De podcastserie in het Rijksmuseum is powered by ING.

Episode Notes

In 1980 onderzochten archeologen graven van Nederlandse mannen die in de 17de eeuw op of nabij Spitsbergen waren overleden: walvisvaarders en arbeiders van de traankokerijen. Dankzij deze opgravingen beschikken we over een grote collectie kleding van werkmannen, die uniek is voor Europa. Kleding die men niet zo snel in musea zal vinden, omdat werkmanskleding langdurig werd gedragen. Pas na eindeloze reparaties werd dergelijke kleding weggegooid. 
De opgravingen waren een bron van nieuwe inzichten, want voor het eerst kon van het leven op Spitsbergen een vrij helder beeld gecreëerd worden. Vooral de kledingstukken die in de graven werden gevonden waren opzienbarend: nog nooit was de kleding van de arbeidersklasse van de Republiek zo volledig bewaard. Met name de mutsjes spraken tot de verbeelding.

Wat voor inzicht geven de mutsjes in de arbeidersklasse van de 17de eeuw in het algemeen en de leefomstandigheden op Spitsbergen in het bijzonder?

De podcastserie in het Rijksmuseum is powered by ING.